Selecteer een pagina

Tip 1:

Op 1 januari van elk jaar moet u aangeven hoeveel uw vermogen bedraagt. Dit doet u op het moment dat u uw belastingaangifte indient. En als uw vermogen hoger is dan € 21.139 ( per persoon) dan betaalt u hierover vermogensrendementsheffing, ook wel genoemd vermogensbelasting.
Enkele tips om dit te voorkomen of te beperken:

1. Hypotheek aflossen
Een deel van uw hypotheek kunt u vervroegd aflossen met uw spaargeld. Het is afhankelijk van uw hypotheek hoeveel u boetevrij mag aflossen. Elk jaar mag er ongeveer 10% boetevrij worden afgelost. De waarde van uw eigen woning telt namelijk niet mee voor het vermogen in Box 3.

2. Schenking aan kinderen
U mag jaarlijks een bedrag van ruim € 5000 ( 2015: € 5.277) belastingvrij aan uw kinderen schenken. Is de leeftijd van uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar dan mag u eenmalig zelfs een bedrag van € 25.322 belastingvrij schenken.

3. Sparen voor uw pensioen met lijfrente sparen
Wilt u uw pensioentekort aanvullen en vermogensbelasting verminderen? Dit kan met ‘lijfrente sparen’. Eén keer per jaar of maandelijks zet u een bedrag opzij. Het bedrag wat u spaart valt buiten box 3. Op deze manier kunt u vermogensbelasting verminderen en tegelijkertijd een aanvullend pensioen opbouwen.

4. Uw spaargeld gewoon uitgeven

Is uw vermogen hoger dan de vrijstelling en bent u van plan om binnenkort een grote uitgave te doen? Doe dat dan voor 1 januari 2016. Op die manier is uw vermogen lager op de peildatum van 1 januari en bespaart u dus.

Tip 2:

Wilt u nog onderhoud of verbeteringen aan laten brengen aan uw woning (ouder dan 2 jaar) en deze werkzaamheden worden vóór 1 juli 2015 afgerond, dan vallen de arbeidskosten onder het verlaagde btw- tarief van 6%. Indien de werkzaamheden na 1 juli afgerond worden dan geldt het normale btw- tarief van 21%.

Tip 3:

De termijn voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2014 voor particulieren (zonder uitstel) is verruimd, dit betekent dat u tot 1 mei 2015 (i.p.v. 1 april) de tijd heeft om uw aangifte in te dienen.

Lukt het u niet voor 1 mei aangifte te doen? Dan kunt u uitstel aanvragen.

– Doet u aangifte vóór 15 april 2015? Dan krijgt u voor 1 juli bericht van de belastingdienst.
– Doet u aangifte tussen 15 april 2015 en 1 mei 2015? Dan proberen de belastingdienst u ook voor 1 juli bericht te sturen.
– Doet u aangifte na 1 mei 2015? Dan ontvangt u binnen 3 maanden bericht van de belastingdienst.